گلچين از بهترين گروه‌ها و سايت‌هاي اينترنتي. همه چيز از همه جا

Friday, June 20, 2008

شرح حال زنده یاد خانم الهه با تعدادی از عکسها و ترانه های ایشان برای دانلود



Bahman Behzadi
پس از انقلاب مشروطه زنان علنا وارد صحنه هنر موسيقی شدند. در زمان رضا شاه که سازمان های دولتی به موسيقی مانند هنرهای ديگر توجه نشان دادند، يافتن استعدادهای خوانندگی و تربيت آنها باب شد.

تاسيس راديو در ايران در سال ۱۳۱۹ شمسی که موسيقی بزرگترين و اصلی ترين خوراک آن بود، مايه گسترش و رونق موسيقی شد. آمدن تلويزيون در دهه ۴۰  رونق موسيقی و حضور زنان را چندين برابرکرد. شايد بتوان گفت که سال های ۱۳۱۹ تا ۱۳۵۷ سال های طلايی موسيقی ايرانی بوده است.

مهدی خالدی- الهه- سفیر کبیر ایران

«چین زلف با صدای الهه- اجرا در استودیو گلها»(Mp3)

ترانه سرا و اهنگساز: علی اکبر شیدا

«گشواره طلا با صدای الهه»(Mp3)

ترانه سرا:

اهنگساز:علی اکبر شیدا

.

بازار سازهای ايرانی دست کم برای مدتی از دست رفت، نوازندگان منزوی و خانه نشين شدند، آهنگسازان ديگر سفارشی برای ساختن آهنگ دريافت نمی کردند، ترانه سازان ترانه ای نمی ساختند و خوانندگان ناگزير در جستجوی جايی برآمدند که بتوانند زنده بودن خود را بار ديگر اعلام کنند؛ آنها بدون خواندن زنده نبودند.
 
سخت کوشی بسياری از هنرمندان و تلاش شخصی آنها برای حفظ موسيقی و تربيت خوانندگان ونوازندگان جوان، عليرغم ترشرويی رسمی مقامات، به داد هنر موسيقی رسيد. آنها توانستند نه تنها هنرمندان برجسته ای را بار آورند بلکه دامنه خلاقيت و نوآوری را در موسيقی ايرانی گسترش دهند.  و بسياری از هنرمندان برجسته کنونی موسيقی ايران حاصل اين پشتکارهستند.

اما در فضای پس از انقلاب ديگر جايی برای خوانندگان زن نبود.

بهترين خوانندگان ايرانی بويژه زنان خواننده، به استثنای معدود کسانی که هنوز در ايران می توانستند به نوعی فعاليت کنند، راهی خارج از کشور شدند.

از سوی ديگربسياری ازهنرمندان آن دوران هم  يکی يکی از صحنه می روند: هايده، مهستی، ويگن، دلکش، آغاسی، سوسن وآخرين آنها، الهه

الهه-1336

«زندگی نامه الهه از زبان خودش درمصاحبه با تابش در برنامه راه و زندگی-رادیو ملی-1353»(Mp3)

 

«ترانه آوای تنهایی با صدای الهه»(Mp3)

ترانه سرا: تورج نگهبان

آهنگساز:فریدون شهبازیان

الهه که نامش بهار غلامحسينی بود، خوانندۀ خوش صدايی بود که توسط داوود پيرنيا به برنامه گلها راه يافت و بيشترين برنامه ها را در گلها اجرا کرد. او يکی از زيرترين صداها را داشت واز اين حيث صدايش يگانه بود. آمده است که داود پیرنیا عاشق صدای الهه بود .

الهه از سن ۷ سالگی، زمانی که پدر در خانه نبود، به صورت پنهانی در اتاق برای خودش آواز می خواند. درسن  ۱۲ سالگی متوجه شد که  "مجيد وفادار" آهنگساز، همسايه شان است. گوش دادن به صدای ساز و آواز و موسيقی از خانه وفادار، از برنامه های روزانه الهه شده بود. تصميم گرفت به هر نحوی که شده به مجيد وفادار، علاقه خود را به خوانندگی ابراز دارد و از او بخواهد که در اين راه به او کمک کند.

در اين گير و دار که او برای خواننده شدن به هر دری می زد، پدر از کارهای پنهانی او آگاه شد و تصميم گرفت که او را شوهر بدهد.همسر او مردی بود با نام خانوادگی "يگانه" و عضو حزب توده و قول هايی هم مبنی بر همکاری برای خوانندگی الهه به وی داد.

اولين پخش رسمی صدای الهه با نام پريچهر در فيلم "مردی که رنج می برد" بود. آقای مجيد وفادار که حالا سن و سال الهه و صدای او را مناسب تر ديده بود، الهه را به کارگردان فيلم معرفی کرده و خواسته بود که به الهه در اين فيلم فضايی داده شود . او دو آهنگ در اين فيلم اجرا کرد که آهنگ "خنده خنده" او در آن زمان، گل کرد

بعد از اين اجرا بود که آقای وفادار او را به سازمان راديو معرفی کرد و در آزمايش صدايی که از الهه گرفته شد، به او گفتند که صدايش خوب است اما پختگی ندارد. الهه به هنرستان موسيقی ارک رفت و ۲ سال تحت نظر غلامحسين بنان، نت ها و دستگاه ها را ياد گرفت و بار ديگر که برای آزمايش به راديو رفت قبول شد. با ورودش به راديو نام خود را از پريچهر به الهه تغيير داد.

الهه ۱۵ سال در برنامه گلها خواند و با بيرون آمدن استاد پيرنيا، به همراه جمع ديگری از اساتيد از آنجا خارج شد و رسما از راديو و تلويزيون استعفا داد.

 

الهه در رادیو ملی ایران ترانه های دوصدایی بسیاری اجرا کرده است، الهه  با داریوش رفیعی،ایرج،منوچهر سخایی،قوامی،ویگن،عارف،شهیدی کوروس سرهنگ زاده،عمادرام ،یاسمین و....دو صدایی های بسیاری دارد.

«لاله آتشین با صدای الهه و منوچهر»(Mp3)

ترانه سرا:

اهنگساز:

«برگ بید و برگ مو با صدای الهه و منوچهر»(Mp3)

ترانه سرا:

اهنگساز:

«بشنو با صدای الهه و ایرج»

ترانه سرا:

اهنگساز:

«بی رقیب با صدای الهه . داریوش رفیعی»(Mp3)

ترانه سرا: کریم فکور

اهنگساز: مجید وفادار

الهه و بزرگ لشکری

الهه و یاسمین در ارکستر بزرگ لشکری در طی سالهای 37 و 38 برنامه 15 دقیقه ای اجرا می کردند که یک ترانه الهه و یک ترانه یاسمین می خواند و گاهی اوقات یک ترانه بصورت دو صدایی اجرا می شده است، نمونه از آن را در زیر می بینید:

«شمع و پروانه با صدای الهه و یاسمین»(Mp3)

ترانه سرا: کریم فکور

اهنگساز:بزرگ لشکری

الهه در طول فعالیت هنریش بیش از 700 ترانه اجرا کرد که همگی انها  جز بهترین ترانه های رادیو هستند، ما در ارشیومان بیش از 430 ترانه از بانو الهه داریم، که هر کس اگر یه نگاه کلی به این مجموعه آثار داشته باشد، به  هنر والای این خواننده پی خواهد برد.الهه  با آهنگسازان و ترانه سرایان مختلفی و بزرگی همکاری داشته است که می توان  به آهنگسازان  همچون: مجید وفادار، بزرگ لشکری، جواد لشکری،عباس شاپوری،روح اله خالقی،پرویز یاحقی،جواد معروفی،حسین صمدی،حسن لشکری،همایون خرم،عطاالله خرم،کریم فکور،عماد رام،علی تجویدی،انوشیروان روحانی،ناصر زر آبادی،محمد حیدری،واروژان،حبیب اله بدیعی،محمد حیدری،رضا ناروند و.......... همکاری داشته است

الهه در اکثر برنامهه ای موسیقی رادیو حضوری فعال داشته است

از ترانه سرایانی که الهه با انها بیشترین همکاری را داشته می توان به : کریم فکور ،معینی کرمانشاهی،تورج نگهبان، بهادر یگانه،نوذر پرنگ،رهی معیری، عبدالله الفت،ابولحسن ورزی،دکتر نیرسینا،پرویز وکیلی، نواب صفا،بیژن ترقی،سیمین بهبهانی،نظام فاطمی و........ اشاره کرد.

ترانه زندگی ای زندگی را الهه ابتدا اجرا کرد و نوارش را به فریدون فرخزاد داد تا  در برنامه رادیویی که ان شب داشت  پخش شود، اما فرخزاد ان را پخش نکرد و به گفته الهه وقتی فردای ان روز به رادیو رفت تا ببیند چرا این ترانه پخش نشده است ، دید که این ترانه با صدای پوران  از رادیو دارد پخش می شود. و  برای همین  گمان کرد که رابطه خاصی بین پوران و جهانبخش پازوکی است که ترانه وی را به پوران داده ، و براساس همین کدورت وی بجز این ترانه  هیچ همکاری دیگری با پازوکی نداشته است.

«ترانه زندگی آی زندگی با صدای الهه»(Mp3)

ترانه سرا  وآهنگساز: جهانبخش پازوکی

الهه ترانه های محلی مخصوصا محلی ارمنی و ایرانی را بسیار خوب اجرا می کرده است:

«امان وردی گله دار با صدای الهه»(Mp3)

ترانه و اهنگ: محلی ایرانی

تنظیم: عطاالله خرم

صدای الهه را در ترانه خوانی می توان به 5 نوع تقسیم کرد

الهه

استعفای او تقريبا مقارن بود با انقلاب اسلامی. در آن زمان دو تا از فرزندانش در لندن در مدارس شبانه روزی تحصيل می کردند. او از يک سو به علت عدم شناخت فضای جديد کشور بعد از انقلاب و از سوی ديگر به دليل رسيدگی به اوضاع فرزندانش، راهی لندن شد تا يکی دو ماهی را در آنجا بگذراند.

از آنجا که الهه قصد سفر موقتی به انگليس داشت، تمام وسايل و مدارک زندگی اش را در تهران گذاشت. اما چرخش اوضاع در داخل کشور و توصيه های نزديکانش که خانم الهه بازگشتش به ايران را مدتی به تاخير بيندازد سفر موقت او را به مهاجرتی طولانی تبديل کرد. 

 

 

«بیستون با صدای زیبای الهه»(Mp3)

ترانه سرا:سیمین بهبهانی

آهنگساز:؟

الهه پس از مدتی زندگی دشوار به عنوان پناهنده در انگلستان به آمريکا مهاجرت کرد و در پی يافتن مخاطبان وسيع تری به دنبال مرضيه به سازمان مجاهدين روی آورد غافل از آن که مخاطبان هنر هيچگاه در يک سازمان سياسی گرد نمی آيند. او پس از مدتی بسیار کوتاهی  که با  سازمان مجاهدين همکاری داشت  با پی بردن به ساختار تروریستی  ان از این سازمان کناره گرفت و چندی بعد مصاحبه  معروفی با ماهنامه نجات یافتگان در مورد این سازمان کرد، و این مطلب را اذهان کرد که وی در مقابل کنسرت های که اجرا کرده هیچگونه پولی دریافت نداشته است.

«ندانستم دریغا با صدای جاودانه  الهه»(Mp3)

ترانه سرا:

اهنگساز:

الهه در واپسین روزهای عمر

«بدرود با صدای زیبای الهه»(Mp3)

ترانه سرا:

آهنگساز:

«آخرین ترانه با صدای الهه»(Mp3)

ترانه سرا:کریم فکور

آهنگساز:مجید وفادار

او که متولد سال ۱۳۱۳ بود پس از گذراندن دوران دشوار ديگری در زندگی هنری اش به به سرطان کبد دچار شد. سرانجام وقتی سرطان کبدش علاج ناپذير شد و  پزشکان به او گفتند که مدت زیادی زنده نخواهد ماند در اذر ماه 1385 به ايران بازگشت. اما کسی از آمدن او با خبر نشد.زیرا به این شرط اجازه ورود و  مردن در خاک خودش را پیدا کرده بود که تنها فامیل وی  از امدن او با خبر شوند. اما با همین حال بسیاری از دوستدارنش پس از مدتی از ورود وی   به ایران با خبر شدند و به دیدارش رفتند. چون او زمانی که می رفت هیبت ديگری داشت و زمانی که برمی گشت ديگر آنی نبود که بود. سرطان از پايش در انداخته بود. الهه پس از یک دوره  بیماری  سرانجام  روز ٢٤ مرداد ماه در بيمارستان پارسيان  زندگی را وداع گفت و به جاودانگی پیوست.

 

 

 

No comments:

آرشیو مطالب